Aktywny styl życia

Kto z nas nie pragnie cieszyć się lepszym samopoczuciem i zwiększonym poziomem wydolności? Kto z nas nie pragnie osiągać lepszych wyników? Nie istnieją żadne magiczne sposoby pomagające zachować zdrowie, ale należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Zasady te obejmują regularny wysiłek fizyczny, odpoczynek, pozytywne nastawienie psychiczne do życia oraz stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety. Stosowanie suplementów diety zawierających zróżnicowane składniki odżywcze może uzupełniać aktywny tryb życia, którego celem jest utrzymanie zdrowia na optymalnym poziomie.
Czytaj więcej

544 Views1
Dlaczego woda , którą pijemy jest tak ważna?

Woda jest niezbędna dla naszego organizmu. Nie tylko podtrzymuje życie.  Może polepszyć nasze zdrowie, sprawność fizyczną i wygląd. W jaki sposób woda i nasze samopoczucie są od siebie uzależnione– jakie są korzyści picia wody. Bez jedzenia możemy przeżyć kilka tygodni, jednak bez wody tylko kilka dni. Bez wątpienia korzyści z picia wody są ogromne. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że średnia zawartość wody w organizmie dorosłego człowieka wynosi 55-75%, powinniśmy zadać sobie pytanie: „Czy woda może mieć negatywny wpływ na nasz organizm?”. Nie można stwierdzić, czy woda jest czysta wyłącznie na podstawie jej wyglądu, zapachu i smaku.  Większość substancji zanieczyszczających jest niewidoczna, niektóre są 300 razy mniejsze od średnicy ludzkiego włosa. Z tego powodu warto pomyśleć o systemie oczyszczania wody, który pozbędzie się zanieczyszczeń potencjalnie niebezpiecznych dla naszego zdrowia. Czytaj więcej

599 Views0
Czym różni się nietolerancja pokarmowa od alergii?

Nietolerancja pokarmowa to niewłaściwa reakcja organizmu na składniki spożywanych pokarmów, objawiająca się na różne sposoby np. migrena, zespół jelita drażliwego, problemy skórne czy układu pokarmowego. Nietolerancję pokarmową charakteryzuje zwiększona ilość przeciwciał typu IgG, produkowanych we krwi przeciwko nietolerowanym pokarmom. Przypadki występowania nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często. Szacuje się że około 45% populacji może mieć nietolerancje pokarmowe. Reakcja na nietolerowany pokarm występują po kilku godzinach a nawet dniach od spożycia danego pokarmu co czyni ich trudne do zidentyfikowania. Dodatkowo u chorych z nietolerancją pokarmową mogą wystąpić więcej niż jeden objaw w tym samym czasie.Nie powinno się lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest nietolerancja pokarmowa. Jeśli nawet nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia dla życia, może znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia.

Czytaj więcej

476 Views0
Kwasy Tłuszczowe Omega–3

Kwasy tłuszczowe omega-3 są kwasami wielonienasyconymi, należą do nich kwas EPA i DHA. Występują głównie w roślinach morskich zwanych fitoplanktonem oraz w nasionach lnu. Niektóre ryby, takie jak łosoś, halibut, tuńczyk, makrela, sardynka odżywiają się fitoplanktonem i są dla ludzi głównym źródłem kwasów tłuszczowych Omega–3. Doświadczenia wykazały, że dla organizmu ludzkiego kapsułki zawierające olej z 5 tłustych ryb są najdogodniejszą formą przyjmowania Omega-3, ze względu na niezwykle szybkie utlenianie kwasów tłuszczowych w żywności, np. mrożenie ryb, smażenie, mielenie nasion lnu, przechowywanie oleju z lnu całkowicie pozbawia je kwasów tłuszczowych.
Czytaj więcej

993 Views0