Dieta ketogeniczna (ketogenna) , czyli dieta tłuszczowa zyskuje coraz większą popularność wśród osób, które chcą szybko schudnąć. Na czym polega i jakie są jej założenia?

W dużym skrócie dieta ketogeniczna inaczej dieta niskowęglowodanowa jest dietą bogatą w tłuszcz, ubogą w węglowodany z umiarkowaną ilością białek. Ale co jeść żeby schudnąć i żeby dieta przyniosła efekt? Zalecane w tej diecie są: tłuste ryby, mięso, awokado, żółtka jaj, orzechy, smalec, masło i masło ghee (przepis jak je zrobić znajdziesz tutaj) , majonez, olej kokosowy i oliwa z oliwek.

Procentowo tłuszcze powinny stanowić około 80% składu diety a pozostałe 20% to białka i węglowodany. Dieta ketogeniczna sprawia, że organizm wchodzi w naturalny stan metaboliczny zwany ketozą. Podczas tego procesu wątroba konwertuje niektóre tłuszcze do wyjątkowej formy paliwa: ciał ketonowych zwanych inaczej ketonami. W tradycyjnej diecie, gdzie węglowodany stanowią większość naszych posiłków, to one właśnie stanowią główne źródło energii dla naszego organizmu. W diecie tłuszczowej to on właśnie stanowi podstawę energetyki dla naszego ciała.

W normalnych warunkach we krwi krąży niewiele ketonów lecz podczas ketozy ich poziom wzrasta tworząc „super paliwo”. Ta forma jest bardziej efektywnym źródłem energii niż glukoza, co sprawia, że organizm się szybciej regeneruje.

Nasze ciała potrzebują tłuszczu, by utrzymać optymalną kondycję zdrowotną. Kiedy organizm zasilany jest energią płynącą z ketonów i tłuszczów normalizuje się ciśnienie krwi, zmniejsza się poziom cukru i insuliny, jednak są też minusy – silne zakwaszenie organizmu a to na dłuższą metę jest bardzo szkodliwe.  Dodatkowo, niezwykle trudne jest przestawienie organizmu na dietę ketogeniczną. Podczas  „przestawiania” organizmu w stan ketozy mogą pojawić się częste bóle głowy, zmęczenie oraz osłabienie koncentracji. Można również doprowadzić do tzw. kwasicy metabolicznej jeśli poziom ketonów przekroczy normę.

Dodatkowym minusem diety ketogenicznej są niedobory witaminowo-mineralne. Warto pamiętać wtedy o odpowiedniej naturalnej suplementacji, w szczególności ważna jest tu witamina D oraz wapń. Dieta ketogeniczna będzie również wymagała od nas kontroli spożywanych tłuszczów i ich jakości. Chodzi dokładnie o właściwą proporcję kwasów Omega 3 do Omega 6 czyli dieta tłuszczowa powinna mieć przewagę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Z racji dużej podaży tłuszczu nie jesteśmy w stanie uniknąć tłuszczów nasyconych – a one wpływają negatywnie na nasze zdrowie (więcej o tłuszczach i ich wpływie na zdrowie znajdziesz tutaj)

Podsumowując:

  • ketoza powoduje uregulowanie wielu procesów w naszym organizmie w tym redukcję wagi
  • nadmiar ciał ketonowych powoduje zakwaszenie organizmu a przekroczenie norm tzw. kwasicę metaboliczną
  • podczas diety ketogenicznej niezwykle ważne są suplementy diety (o tym dlaczego warto je stosować przygotowaliśmy osobny artykuł)
  • podstawą spożywanych tłuszczy powinny być tłuszcze wielonienasycone
  • aby uzyskać dobre efekty warto połączyć dietę z wysiłkiem fizycznym

 

Photo by Jennifer Burk on Unsplash