Dieta bez glutenu stała się jednym z najmodniejszych trendów żywieniowych, który pomaga w dbaniu o zgrabną sylwetkę oraz dobre samopoczucie. Ograniczenie jego spożywania może przynieść wiele korzyści dla Ciebie i Twojej rodziny.

 

Jednak dla niektórych z nas to nie tylko moda ale konieczność. Gluten jest białkiem występującym naturalnie w niektórych zbożach: głównie pszenicy, życie, jęczmieniu i przez chorych na celiakię nie jest tolerowany. Celiakia jest immunologiczną, nieuleczalną chorobą o podłożu genetycznym, w której nasz organizm nie przyswaja glutenu. Działa on na chorych bardzo toksycznie i prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. Dieta eliminacyjna jest więc dla chorych na celiakię koniecznością i powinni całkowicie zrezygnować z glutenu i wybierać tylko produkty ze znakiem Przekreślonego Kłosa. Produkty bez glutenu to: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.
 
Na celiakię choruje około 1% populacji, więc stosunkowo niewiele natomiast znacznie większa liczba obejmuje ludzi, którzy cierpią na nadwrażliwość na gluten. Charakteryzuje się ona zaburzeniami ze strony układu pokarmowego tj.: bóle brzucha, zaparcia, biegunki, wzdęcia. W takim wypadku warto zadbać o to żeby nasza dieta ograniczała w znacznym stopniu spożycie glutenu. W przypadku nadwrażliwości ważne jest aby kupować produkty jak najmniej przetworzone, możliwie wolne od konserwantów i sztucznych składników. Poza tym zbilansowana dieta z dużą ilością różnorodnych produktów to podstawa zdrowego odżywiania, dlatego próbujmy różnych zbóż i produktów mącznych.
 
Poniżej przedstawiamy nasz przepis na naleśniki bez glutenu.
 

Naleśniki bezglutenowe:

  • 1 szkl mąki kukurydzianej
  • 1 szkl mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szczypty soli
  • 4 jajka
  • 2,5 szkl mleko roślinne (np. migdałowe, kokosowe itp.)
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać sól, jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut. Smażyć naleśniki na patelni o nieprzywieralnej powłoce (UWAGA – nie teflonowej! O tej szkodliwej powłoce patelni napiszemy w innym artykule).

Zobacz inne nasze bezglutenowe wypieki w dziale Przepisy.