Mieszanek i opcji jest wiele, eksperymentujcie.
1.Mieszanka uniwersalna:
- mąka bazowa (ryżowa, gryczana, jaglana, kukurydziana) +
- mąka o właściwościach sklejających (ziemniaczana, kukurydziana, z tapioki)
- proporcje 1 do 1/3
2. Mieszanka do wypieku chleba, ciast:
- mąka bazowa (ryżowa, gryczana, jaglana, kukurydziana) +
- mąka o właściwościach sklejających (ziemniaczana, kukurydziana, z tapioki) +
- mąka będąca naturalnym spulchniaczem (amarantus, teff)
- proporcje 1 do 1/3 do 1/3
3. Mąki ze strączków (sojowa, z ciecierzycy) + mąka bazowa (ryżowa, gryczana, jaglana).
Mąki ze strączków dość dobrze sklejają, ale są bardzo ciężkie, więc lepiej wymieszać je z lżejszymi mąkami bazowymi. Może być nawet w proporcji pół na pół.
Photo by Hello I’m Nik on Unsplash