Odwiedź nasz sklep

/houseofgreen

Polub nas

/houseofgreenpl

Zobacz nas

/houseofgreen
  • Strona główna
  • O mnie
  • Blog
  • Zdrowe przepisy
  • SKLEP
  • Kontakt
  • Koszyk

  • Forgot Your Password?

Chleb razowy na zakwasie

  1. Home
  2. Chleb razowy na zakwasie
CD152903-6C4E-4C44-98C6-C12A77296F8A
F534C974-6EB5-49FC-A3DF-3672095EA899
1053E35B-76F0-4A08-B70F-80AFF7107B78

600cc1b395786

Chleb razowy na zakwasie

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej lub orkiszowej 
  • 0,5 kg mąki żytniej lub żytnia + mieszanki różnych mąk
  • 1 szklanka otrąb (pszenne + żytnie)
  • 0,75 szkl. słonecznika łuskanego + pestek dyni
  • 0,75 szkl. siemienia lnianego
  • 1 szkl. płatków (owsiane + żytnie + pszenne)
  • 3 łyżeczki soli 
  • 1,5 l przegotowanej ciepłej wody (trochę więcej ile ciasto przyjmie aby nie było za gęste)
  • Zakwas 120 ml

Przygotowanie:

Na kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowań wyjąć zakwas z lodówki i otworzyć słoik. Suche składniki wymieszać łyżką drewnianą, dodać sól, wodę i zakwas.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Odstawić w naczyniu w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2h.
Dwie formy keksowe średniej wielkości natłuścić.
Ze zrobionego ciasta odłożyć do słoika 5 łyżek na zakwas. Napełnić formy do 2/3 wysokości(masło i bułka tarta na dno), powierzchnię wyrównać łyżką namoczoną w wodzie. Teraz pozostawić foremki z ciastem do podwojenia wysokości. Można zostawić na noc.

Piec w nagrzanym piekarniku (180-200C) przez 1h 20 min. Co pół godziny pomalować pędzelkiem  ciasto oliwą. Z foremek wyjąć gorący chlebek! (aby  nie zwilgotniał)

Zakwas przechowywać w  lodówce.

Po wymieszaniu i odłożeniu zakwasu, do ciasta można dodać rodzynki, śliwkę suszoną (pokrojoną), orzechy, jabłka lub ostro paprykę, cebulę

Smacznego!

 

Zakwas - najważniejszy składnik, który decyduje o tym czy chleb nam wyjdzie czy nie. Pierwszy zakwas robimy 4-5 dni przed pieczeniem chleba: jeśli mamy zakwas na żurek warto go użyć - do zakwasu na żurek 1 szkl. dodać 1 łyżkę ciepłej wody 30-35 stopni Celsjusza + 1 łyżkę mąki żytniej razowej, dokarmiać co 8 h w tej samej proporcji - mąka + woda. Po 5 dniach zakwas jest gotowy, wkładamy do lodówki, żeby się nie przekwasił.

600cc1b3958d7

Powrót do przepisów

600cc1b395a10

Ostatnie wpisy

  • Czym się wspomagać podczas ćwiczeń?
  • Właściwe tłuszcze w naszej diecie
kontakt@houseofgreen.pl

Co Was interesuje najbardziej?

  • Dieta zupowa - czy jest skuteczna?
  • Dieta - czy istnieje dieta cud?
  • Dieta ketogeniczna - czy warto ją stosowa i czy jest skuteczna?
  • Co jeść żeby schudnąć - obalamy mity na temat odchudzania
  • Zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie dla dobrego samopoczucia - jak stosować to wszystko w praktyce?
  • Aktywność fizyczna - jak wspomóc swój organizm?
  • Makijaż krok po kroku - wktrótce szereg filmów o tej tematyce na naszym Youtube!
  • Jak zrobić mąkę kukurydzianą, bezglutenową?
  • Prof. Ożarowski - skazani na suplementację

Page Copyright

© Copyright HouseOfGreen - Wszystkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.

Możesz dowiedzieć się więcej o tym, z których plików cookie korzystamy lub je wyłączyć w ustawieniach.

- House of Green - blog -
Zasilany przez: GDPR plugin
Polityka Prywatności

Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić jak najlepszą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce i wykonują takie funkcje, jak rozpoznawanie cię po powrocie do naszej witryny i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

https://houseofgreen.pl/polityka-prywatnosci-rodo/

 

Niezbędne pliki cookie

Niezbędne pliki cookie powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień plików cookie.

 

Najpierw włącz Niezbędne pliki cookie, abyśmy mogli zapisać Twoje preferencje!
Polityka wykorzystania plików cookies

Więcej informacji na temat naszych zasad dotyczących plików cookie