62bc7f5d4ab75
Kotlety z kaszy i kalafiora
Rewelacyjne kotleciki jako alternatywa dla mięcha. Można też upiec w piekarniku.
Przepis:
- kalafior 1/3 szt.
- por (biała część)
- 1 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pół pęczka koperku (ja dodałam koperek z kopru włoskiego)
- 2 łyżki smalcu lub oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
Kalafiora i pokrojonego na 3 części pora (ja dodałam również kawałek kopru włoskiego) - gotujemy. Ja gotuję w garnku, który wymaga mikroskopijnej ilości wody, dzięki czemu aromat warzyw pozostaje w warzywach i są one smaczniejsze. Kaszę gotujemy 15-20 min., przelewając ją wcześniej wrzątkiem i płucząć kilkukrotnie. Kiedy warzywa są ugotowane miksujemy je z kaszą na, niekoniecznie jednolitą masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i przyprawy. Masa musi być dobrze przyprawiona. Dodajemy jajka i 2 łyżki bułki tartej. Mokrą dłonią formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni na zloty kolor. Pyszne na zimno i na ciepło.