Odwiedź nasz TikTok

/houseofgreen

Polub nas

/houseofgreenpl

Zobacz nas

/houseofgreen
  • Strona główna
  • O mnie
  • Blog
  • Rozwiązania
  • Pracuj ze mną
  • Zdrowe przepisy
  • Kontakt
  • Koszyk

  • Forgot Your Password?

Masło ghee – klarowane

  1. Home
  2. Masło ghee - klarowane
DSC02463-compressor
DSC02465_zm-compressor

62bc6ee55c454

Masło ghee – klarowane

2 do 4 kostek masła świeżego (nie solonego) z kwaśnej śmietany może być dobrej klasy masło extra. Masło pokroić w drobniutkie kawałeczki włożyć do garnka w którym będziemy masło topili. Masło w garnku zalać zimną wodą i odcedzić, powtarzać tę czynność, aż odlewana woda będzie czysta i tym samym wypłukane dostaną resztki mleka (śmietany).
Następnie topić masło na bardzo małym ogniu od 1 do 2 godzin.

W trakcie topienia masła musi w 100% odparować woda znajdująca się w maśle. W trakcie odparowywania wody będzie słychać delikatny szum. Czy woda odparowała w 100% i masło jest gotowe sprawdzamy w następujący sposób: do masła dajemy 1 kroplę wody jeśli usłyszymy taki sam dźwięk jak byśmy wlali 1 kroplę wody na rozgrzany blat kuchni to masło jest gotowe i dłużej nie trzeba go już topić.Po prostu jak masło jest gotowe przestaje szumieć.

Dalej przygotowujemy wyparzony słoik lub naczynie kamienne i przecedzamy masło przez ściereczkę lnianą lub bawełnianą lub przez papierowy filtr do kawy, zakręcamy pokrywką. Masło ma bardzo duży okres przydatności do spożycia. Masła nie trzymamy w lodówce, tylko w ciemnym naczyniu, zakręcone lub przykryte (żeby się nie utleniało) do codziennego użycia
przekładamy masło do małego pojemnika, bo często zapominamy zakrywać.Tak przyrządzone masło używamy do duszenia warzyw, pieczenia, jako dodatek smakowy do potraw, można na nim ugotować zupę warzywną, do kanapek.

62bc6ee55c62e

62bc6ee55c6d2

Powrót do przepisów

62bc6ee55c8d9

Ostatnie wpisy

  • Jak dieta wpływa na Twoją koncentrację?
  • Właściwe tłuszcze w naszej diecie
kontakt@houseofgreen.pl

Co Was interesuje najbardziej?

  • Dieta zupowa - czy jest skuteczna?
  • Dieta - czy istnieje dieta cud?
  • Dieta ketogeniczna - czy warto ją stosowa i czy jest skuteczna?
  • Co jeść żeby schudnąć - obalamy mity na temat odchudzania
  • Zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie dla dobrego samopoczucia - jak stosować to wszystko w praktyce?
  • Aktywność fizyczna - jak wspomóc swój organizm?
  • Makijaż krok po kroku - wktrótce szereg filmów o tej tematyce na naszym Youtube!
  • Jak zrobić mąkę kukurydzianą, bezglutenową?
  • Prof. Ożarowski - skazani na suplementację

Page Copyright

© Copyright HouseOfGreen - Wszystkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.

Możesz dowiedzieć się więcej o tym, z których plików cookie korzystamy lub je wyłączyć w ustawieniach.

- House of Green - blog -
Zasilany przez:  GDPR Cookie Compliance
Polityka Prywatności

Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić jak najlepszą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce i wykonują takie funkcje, jak rozpoznawanie cię po powrocie do naszej witryny i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

https://houseofgreen.pl/polityka-prywatnosci-rodo/

 

Niezbędne pliki cookie

Niezbędne pliki cookie powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień plików cookie.

 

Najpierw włącz Niezbędne pliki cookie, abyśmy mogli zapisać Twoje preferencje!
Polityka wykorzystania plików cookies

Więcej informacji na temat naszych zasad dotyczących plików cookie