62bc778d7ddeb
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Bardzo łatwy do przygotowania i świetny na wszelkiego rodzaju infekcje. Warto mieć go pod ręką w przypadku kataru i kaszlu. Czarny bez działa antywirusowo, wzmacniająco i wykrztuśnie.
Przepis na syrop z czarnego bzu:
➡️ 35 kwiatostanów bzu czarnego (zbieraj w suchy, słoneczny dzień)
➡️ 0,3 kg cukru (może być trzcinowy)
➡️ 1,3 l wody
➡️ 3 cytryny (bez skórki, pokrojone)
Z wody i cukru robimy syrop. Odstawiamy do wystudzenia. Kwiatów bzu absolutnie nie myjemy - przekładamy do naczynia, dodajemy cytrynę i wystudzony syrop. Odstawiamy na 48 h. Po tym czasie przelewamy do butelek i wstawiamy do lodówki lub pasteryzujemy około 8-10 min jeśli chcemy zachować syrop na dłużej.
Im więcej kwiatostanów tym intensywniejszy smak syropu. Syrop rozcieńczamy z wodą i podajemy do picia lub dajemy na łyżeczce jako klasyczny syrop.