
Wegetariańska sałatka idealna na lunch do pracy lub lekki obiad. Pęczak, feta, szpinak i dynia z dodatkiem octu balsamicznego – pycha!
Składniki:
- 0,5 kg dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryka, rozmaryn
- 1 garść orzechów włoskich
- 70-100 g kaszy pęczak
- 2 garście szpinaku
- 60 g sera feta
- 1 łyżeczka ocet balsamiczny zagęszczony
Przygotowanie:
Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę, nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Przypraw dynię solą i pieprzem oraz papryką w proszku i rozmarynem, dodać łyżkę oliwy. Piec na papierze do pieczenia około 10 minut, następnie dodać orzechy i piec kolejne 10′ . W między czasie ugotować pęczak ze szczyptą soli. Następnie wymieszać kaszę z dynią i orzechami – przełożyć do salaterki na umyty, świeży szpinak, dodać pokruszoną fetę i skropić zagęszczonym octem balsamicznym lub winegretem z odrobiną syropu klonowego lub miodu. Przepis bazowy ze strony – my pominęliśmy miód