Bardzo ciekawa rozmowa z prof. Aleksandrem Ożarowskim, w której tłumaczy dlaczego dzisiejsza żywność jest tak uboga w składniki odżywcze w porównaniu z jedzeniem, które jedli nasi dziadkowie. Okazuje się, że zwykła marchew ma o ponad 75% mniej minerałów niż 20 lat wcześniej! Warto zbadać sobie ilość pierwiastków jakie mamy w swoim organizmie. Może nam się zdawać, że jemy zdrowo, ale rzeczywistość może wyglądać zupełnie inaczej i suplementacja może okazać się koniecznością.
- W wielu domach pigułki witaminowo-mineralne stały się nieodłącznym składnikiem każdego posiłku. Zażywają je nie tylko dzieci i osoby starsze, ale ludzie w sile wieku. Czy to potrzebne?
- Dlaczego musimy dostarczać organizmowi te składniki w pigułkach, a nie w pożywieniu? Przecież owoce, warzywa i zboża zawierają witaminy i sole mineralne.
- Czy wskutek przechowywania i transportowania owoców i warzyw może ubywać również biopierwiastków?
- Dlaczego nasze potrzeby na witaminy i biopierwiastki są teraz znacznie wyższe?
- Jaki wpływ na przyswajalność witamin i soli mineralnych ma styl życia?
- Czy wyliczono te potrzeby? Czy są one różne w poszczególnych krajach, w grupach ludzi prowadzących odmienny tryb życia?
- Jakie dawki witamin i bio-pierwiastków zalecają światowe standardy?
- Większość z nas jednak prawidłowo funkcjonuje, czuje się zdrowa, nie skarży się na jakieś niepokojące dolegliwości. Jakie są objawy niedoboru witamin i biopierwiastków?
- Jakie badania wykazują niedobór poszczególnych witamin czy soli mineralnych?
- Czy duże dawki witamin i soli mineralnych nie są szkodliwe?
- Dziękuję za rozmowę.
Minerały i witaminy w mg na 100 g produktu | Badana substancja | Wynik 1985 | Wynik 1996 | Wynik 2002 | Różnice 1985-1996 1985-2002 | |
Brokuły | Wapń Kwas foliowy Magnez | 103 47 24 | 33 23 18 | 28 18 11 | Minus 68% Minus 52% Minus 25% | Minus 73% Minus 62% Minus 55% |
Fasola | Wapń Kwas foliowy Magnez Witamina B6 | 56 39 26 140 | 34 34 22 55 | 22 30 18 32 | Minus 38% Minus 12% Minus 15% Minus 61% | Minus 51% Minus 23% Minus 31% Minus 77% |
Kartofle | Wapń Magnez | 14 27 | 4 18 | 3 14 | Minus 70% Minus 33% | Minus 78% Minus 48% |
Marchew | Wapń Magnez | 37 21 | 31 9 | 28 6 | Minus 17% Minus 57% | Minus 24% Minus 75% |
Szpinak | Magnez Witamina C | 62 51 | 19 21 | 15 18 | Minus 68% Minus 58% | Minus 76% Minus 65% |
Jabłko | Witamina C | 5 | 1 | 2 | Minus 80% | Minus 60% |
Banan | Wapń Kwas foliowy | 8 23 | 7 3 | 7 5 | Minus 12% Minus 84% | Minus 12% Minus 79% |