Bardzo ciekawa rozmowa z prof. Aleksandrem Ożarowskim, w której tłumaczy dlaczego dzisiejsza żywność jest tak uboga w składniki odżywcze w porównaniu z jedzeniem, które jedli nasi dziadkowie. Okazuje się, że zwykła marchew ma o ponad 75% mniej minerałów niż 20 lat wcześniej!
Warto zbadać sobie ilość pierwiastków jakie mamy w swoim organizmie. Może nam się zdawać, że jemy zdrowo, ale rzeczywistość może wyglądać zupełnie inaczej i suplementacja może okazać się koniecznością.
- W wielu domach pigułki witaminowo-mineralne stały się nieodłącznym składnikiem każdego posiłku. Zażywają je nie tylko dzieci i osoby starsze, ale ludzie w sile wieku. Czy to potrzebne?
- Dlaczego musimy dostarczać organizmowi te składniki w pigułkach, a nie w pożywieniu? Przecież owoce, warzywa i zboża zawierają witaminy i sole mineralne.
- Czy wskutek przechowywania i transportowania owoców i warzyw może ubywać również biopierwiastków?
- Dlaczego nasze potrzeby na witaminy i biopierwiastki są teraz znacznie wyższe?
- Jaki wpływ na przyswajalność witamin i soli mineralnych ma styl życia?
- Czy wyliczono te potrzeby? Czy są one różne w poszczególnych krajach, w grupach ludzi prowadzących odmienny tryb życia?
- Jakie dawki witamin i bio-pierwiastków zalecają światowe standardy?
- Większość z nas jednak prawidłowo funkcjonuje, czuje się zdrowa, nie skarży się na jakieś niepokojące dolegliwości. Jakie są objawy niedoboru witamin i biopierwiastków?
- Jakie badania wykazują niedobór poszczególnych witamin czy soli mineralnych?
- Czy duże dawki witamin i soli mineralnych nie są szkodliwe?
- Dziękuję za rozmowę.
Minerały i witaminy w mg na 100 g produktu |
Badana substancja |
Wynik 1985 |
Wynik 1996 |
Wynik 2002 |
Różnice 1985-1996 1985-2002 |
|
Brokuły |
Wapń Kwas foliowy Magnez |
103 47 24 |
33 23 18 |
28 18 11 |
Minus 68% Minus 52% Minus 25% |
Minus 73% Minus 62% Minus 55% |
Fasola |
Wapń Kwas foliowy Magnez Witamina B6 |
56 39 26 140 |
34 34 22 55 |
22 30 18 32 |
Minus 38% Minus 12% Minus 15% Minus 61% |
Minus 51% Minus 23% Minus 31% Minus 77% |
Kartofle |
Wapń Magnez |
14 27 |
4 18 |
3 14 |
Minus 70% Minus 33% |
Minus 78% Minus 48% |
Marchew |
Wapń Magnez |
37 21 |
31 9 |
28 6 |
Minus 17% Minus 57% |
Minus 24% Minus 75% |
Szpinak |
Magnez Witamina C |
62 51 |
19 21 |
15 18 |
Minus 68% Minus 58% |
Minus 76% Minus 65% |
Jabłko |
Witamina C |
5 |
1 |
2 |
Minus 80% |
Minus 60% |
Banan |
Wapń Kwas foliowy |
8 23 |
7 3 |
7 5 |
Minus 12% Minus 84% |
Minus 12% Minus 79% |