Rewelacyjne kotleciki jako alternatywa dla mięcha. Świetny sposób na wykorzystanie kalafiora, jeśli został nam z obiadu albo niechcący nam się rozgotował. Typowe danie wegetariańskie. Można z nich zrobić vege burgery. Kotleciki można też upiec w piekarniku, nie trzeba ich obsmażać na patelni.
Potrawa Bez laktozy, Warzywa
Kuchnia Vege
Słowa kluczowe warzywa
Liczba porcji 6porcji
Składniki
1/3szt. kalafiora
1szt.pora
1szt.ząbka czosnku
0,5szklankikaszy jaglanej
4 łyżki bułki tartej
2szt.jajek
0,5pęczkakoperku
2 łyżkimasła klarowanego
0,5 łyżeczkikuminu
0,5 łyżeczki curry
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kalafiora i pokrojonego na 3 części pora (ja dodałam również kawałek kopru włoskiego) - gotujemy. Ja gotuję w garnku, który wymaga mikroskopijnej ilości wody, dzięki czemu aromat warzyw pozostaje w warzywach i są one smaczniejsze. Kaszę gotujemy 15-20 min., przelewając ją wcześniej wrzątkiem i płucząć kilkukrotnie. Kiedy warzywa są ugotowane miksujemy je z kaszą na, niekoniecznie jednolitą masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i przyprawy. Masa musi być dobrze przyprawiona. Dodajemy jajka i 2 łyżki bułki tartej. Mokrą dłonią formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni na zloty kolor. Pyszne na zimno i na ciepło.