Go Back

Zupa z pokrzywy

Brzmi niezbyt zachęcająco ale w smaku naprawdę jest niezła.
Potrawa Bez glutenu, Bez laktozy, Warzywa
Kuchnia Vege
Słowa kluczowe czosnek niedźwiedzi, pokrzywa, por
Liczba porcji 4 litry zupy

Składniki

  • 2 garści młodej pokrzywy
  • 0,5 szt. pora
  • 1 mała cebula
  • 3 szt. ziemniaków
  • 1 szt. marchewki
  • 1 szt. pietruszki
  • 1/4 szt. selera
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego w oliwie
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 3 l wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Warzywa drobno kroimy i podsmażamy lekko na oliwie, zaczynając od cebuli i pora, dokładamy inne warzywa. Zalewamy wrzącą wodą, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 30 minut. Dokładamy drobno poszatkowaną pokrzywę i czosnek niedźwiedzi. Gotujemy jeszcze kilka minut. Można podawać ze śmietaną.