Go Back

Sałatka z owoców morza i warzyw z pikantnym sosem sojowym

Można użyć gotowej mieszanki owoców morza ale lepiej sprawdzą się np. same krewetki.
Potrawa Owoce morza, Sałatki, Warzywa
Kuchnia Śródziemnomorska
Słowa kluczowe bakłażan, chili, fasolka szparagowa, owoce morza, sos sojowy
Czas przygotowania 35 minutes
Liczba porcji 4 porcje

Składniki

Składniki sałatki z owoców morza i warzyw:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 100 g fasolki szparagowej, oczyszczonej
  • 1 szt. bakłażana, pokrojonego w kostkę
  • 1 szt. papryki czerwonej, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona w cienkie paski
  • 1 szt. papryki żółtej, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona w cienkie paski
  • 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
  • 1 łyżk natki pietruszki, drobno posiekanej 
  • 200 g krewetek,  obranych i oczyszczonych
  • 150 g pierścieni kalmarów, umytych
  • 125 g gotowanego mięsa z małży
  • 0,5 szt. sok z cytryny
  • sól i pieprz

Składniki na pikantny sałatkowy sos sojowy:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szt. czerwonej papryczki chili, posiekanej
  • 1/2 szt. ząbka czosnku wyciśnitego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Zagotuj wodę w 3-litrowym naczyniu iCook i przez 1–2 minuty gotuj fasolkę szparagową, aż zmięknie. Odcedź i zahartuj w zimnej wodzie.
    Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni lub w naczyniu iCook na średnim ogniu.
    Duś krewetki, pierścienie kalmarów i bakłażana z przyprawami przez 3–4 minuty, co pewien czas obracając i mieszając składniki.
    Na minutę przed końcem gotowania dodaj mięso z małży, aby je podgrzać. Zdejmij naczynie z ognia, a składniki przełóż do misy.
    Dodaj paprykę, fasolkę i wymieszaj. Skrop pozostałą oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz przypraw do smaku.
    Nałóż do miseczek i udekoruj siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Podawaj natychmiast, w towarzystwie pikantnego sałatkowego sosu sojowego.
    Uwaga: owoce morza można zastąpić kurczakiem. Jeśli zostaną resztki sałatki, przełóż je do misy ze stali nierdzewnej iCook. Gdy goście się najedzą, możesz z łatwością szczelnie zamknąć misę pokrywką.
    Aby sałatka zyskała wyjątkowy smak, wypróbuj pikantny sałatkowy sos sojowy.
  • Przygotowanie sosu:
    Połącz wszystkie składniki w misie iCook.
    Mieszaj stopniowo, w razie potrzeby dodając sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Pobierz przepis w formacie PDF ePub