
Pyszne pieczywo chrupkie z orkiszu, można podawać jako zdrowa przekąska zamiast chipsów lub krakersów z dodatkiem sosów lub humusu.
Składniki:
- 125 ml mleka
- 50 g masła
- 250 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Rozpuść masło w mleku, dodaj sól. Ostudź i wymieszaj z mąką - ugniataj aż do uzyskania dość elastycznego ciasta. Uformuj kulę i pozostaw na 30 min przykryte ściereczką. Kulkę z ciasta podziel na pół, rozwałkuj na odrobinie mąki na kwadrat o boku 20 cm. Podziel na 8 prostokątów, a następnie połóż na wyłożoną papierem blachę i ponakłuwaj widelcem.Piecz w 180 stopni C - 20-25 min. Pozostaw 5 min w wyłączonym piekarniku a następnie pozostaw do ostygnięcia.