
Kotlety z kaszy i kalafiora
Rewelacyjne kotleciki jako alternatywa dla mięcha. Można też upiec w piekarniku.
Ingredients
- 1/3 szt. kalafiora
- 1 szt. pora
- 1 szt. ząbka czosnku
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 szt. jajek
- 0,5 pęczka koperku
- 2 łyżki smalcu lum masła klarowanego
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 0,5 łyżeczki curry
- sól, pieprz
Instructions
- alafiora i pokrojonego na 3 części pora (ja dodałam również kawałek kopru włoskiego) – gotujemy. Ja gotuję w garnku, który wymaga mikroskopijnej ilości wody, dzięki czemu aromat warzyw pozostaje w warzywach i są one smaczniejsze. Kaszę gotujemy 15-20 min., przelewając ją wcześniej wrzątkiem i płucząć kilkukrotnie. Kiedy warzywa są ugotowane miksujemy je z kaszą na, niekoniecznie jednolitą masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i przyprawy. Masa musi być dobrze przyprawiona. Dodajemy jajka i 2 łyżki bułki tartej. Mokrą dłonią formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni na zloty kolor. Pyszne na zimno i na ciepło.