Chleb razowy na zakwasie

Potrawa Zdrowe pieczywo
Kuchnia Vege
Liczba porcji 2 bochenki

Składniki
  

  • 1 kg mąki pszennej lub orkiszowej 
  • 0,5 kg mąki żytniej lub żytnia + mieszanki różnych mąk
  • 1 szkl. otrąb (pszenne + żytnie)
  • 0,75 szkl. słonecznika łuskanego + pestek dyni
  • 0,75 szkl. siemienia lnianego
  • 1 szkl. płatków (owsiane + żytnie + pszenne)
  • 3 łyżeczki soli 
  • 1,5 l przegotowanej ciepłej wody (trochę więcej ile ciasto przyjmie aby nie było za gęste)
  • 120 ml Zakwas

Sposób przygotowania

Na kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowań wyjąć zakwas z lodówki i otworzyć słoik. Suche składniki wymieszać łyżką drewnianą, dodać sól, wodę i zakwas.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Odstawić w naczyniu w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2h.
Dwie formy keksowe średniej wielkości natłuścić.
Ze zrobionego ciasta odłożyć do słoika 5 łyżek na zakwas. Napełnić formy do 2/3 wysokości(masło i bułka tarta na dno), powierzchnię wyrównać łyżką namoczoną w wodzie. Teraz pozostawić foremki z ciastem do podwojenia wysokości. Można zostawić na noc.
Piec w nagrzanym piekarniku (180-200C) przez 1h 20 min. Co pół godziny pomalować pędzelkiem ciasto oliwą. Z foremek wyjąć gorący chlebek! (aby nie zwilgotniał)
Zakwas przechowywać w lodówce.
Po wymieszaniu i odłożeniu zakwasu, do ciasta można dodać rodzynki, śliwkę suszoną (pokrojoną), orzechy, jabłka lub ostro paprykę, cebulę
Smacznego!
Zakwas - najważniejszy składnik, który decyduje o tym czy chleb nam wyjdzie czy nie. Pierwszy zakwas robimy 4-5 dni przed pieczeniem chleba: jeśli mamy zakwas na żurek warto go użyć - do zakwasu na żurek 1 szkl. dodać 1 łyżkę ciepłej wody 30-35 stopni Celsjusza + 1 łyżkę mąki żytniej razowej, dokarmiać co 8 h w tej samej proporcji - mąka + woda. Po 5 dniach zakwas jest gotowy, wkładamy do lodówki, żeby się nie przekwasił.
Słowa kluczowe mąka żytnia, zakwas