Chrupki orkiszowe

Czas przygotowania 1 hr
Potrawa Zdrowe pieczywo
Liczba porcji 4

Składniki
  

  • 125 ml mleka
  • 50 g masła
  • 250 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania
 

  • Rozpuść masło w mleku, dodaj sól. Ostudź i wymieszaj z mąką - ugniataj aż do uzyskania dość elastycznego ciasta. Uformuj kulę i pozostaw na 30 min przykryte ściereczką.
    Kulkę z ciasta podziel na pół, rozwałkuj na odrobinie mąki na kwadrat o boku 20 cm. Podziel na 8 prostokątów, a następnie połóż na wyłożoną papierem blachę i ponakłuwaj widelcem.
    Piecz w 180 stopni C - 20-25 min. Pozostaw 5 min w wyłączonym piekarniku a następnie pozostaw do ostygnięcia.
Słowa kluczowe crupkie pieczywo, orkisz