Curry warzywne z żółtym ryżem

Potrawa Bez glutenu, Warzywa

Składniki
  

  • 1 szklanka dyni
  • 1 szklanka kalafiora
  • 0,5 szklanki fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 0,5 puszki/słoika ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g ryżu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • pietruszka/kolendra
  • ziarna do posypania

Sposób przygotowania

Dynię kroimy w kostkę. Do garnka (najlepiej takiego, w któym można od razu gotować na parze) wlawamy oliwę, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Po chwili dorzucamy dynię i przyprawę curry. Dodajemy kalafior (różyczki), fasolkę, sos sojowy i dodajemy trochę wody żeby wytworzyła się para. Do naczynka ze stali nierdzewnej dajemy namoczony ryż, zalewamy wodą (1cm nad ryż) i kurkumę z solą. Ryż kładziemy na kratce do gotowania na parze. Wszystko zamykamy i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy do curry ciecierzycę i wlewamy mleczko kokosowe - zagotowujemy. Podajemy z ryżem, posypane pietruszką lub kolendrą i posypane ziarnami lub nerkowcami (najlepiej prażonymi). Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj jeszcze papryczkę chili. 
Słowa kluczowe curry, dynia, fasolka szparagowa, kalafior, ryż