Czosnek niedźwiedzi w oliwie i pesto z czosnku niedźwiedziego

Świetny sposób na konserwację nietrwałych liści czosnku, może być przechowywane lodówce nawet rok. Świetne jako dodatek do zup, sosów nadająca im "czosnkowy" aromat.
Potrawa Bez glutenu, Bez laktozy, Warzywa
Kuchnia Vege
Liczba porcji 4 słoiki

Składniki
  

  • 500 g liści czosnku niedźwiedziego 
  • 300 ml oliwy z oliwek extra virgin tłoczona na zimno 
  • 30 g sól
  • 50 ml octu jabłkowego

Sposób przygotowania

Czosnek niedźwiedzi drobniej kroimy, wrzucamy do naczynia wsypujemy sól, ocet i oliwę i lekko ugniatamy. Przekładamy do wyparzonych słoików, jeżeli trzeba zalewamy z wierzchu oliwą, żeby nic nie wystawało.
Pesto przygotowuje się tak samo tylko czosnek się blenduje. Przechowujemy w lodówce.
 
 
Słowa kluczowe czosnek niedźwiedzi, oliwa