Krem z porów na parze

Pyszna przystawka, z którą można eksperymentować również z innymi warzywami
Potrawa Warzywa
Kuchnia Vege
Liczba porcji 6 porcji

Składniki
  

  • 3 szt. liści szpinaku (głównie dla koloru)
  • 300 g porów
  • 15 g masła
  • 3 szt. jajek
  • 75 ml śmietany
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Sos vinaigrette

  • 45 ml octu jabłkowego lub winnego (3 łyżki stołowe)
  • 30 ml oliwy z oliwek 2 łyżki stołowe
  • 45 ml oliwy z pestek winogron (lub innego o łagodnym smaku)
  • 1 szt. szalotki (drobno posiekanej)
  • 15 g posiekanych ziół (szczypiorek, koperek)

Sposób przygotowania
 

  • Wymieszać wszystkie składniki sosu vinaigrette.
    Umyć szpinak i pory. W litrowym garnku rozgrzać masło, dodać szpinak, pory i 3 łyżki wody. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 30 minut.
    Ugnieść warzywa na gładką masę i gotować na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
    W miseczce wymieszać śmietanę, jajka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Dodać puree z porów i wymieszać.
    Małe naczynka wysmarować masłem i napełnić masą porową. W garnku do gotowania na parze lub woku z sitkiem nalać wodę i zagotować ją. Gotować przez 15 minut.
    Podawać z sosem vinaigrette. Posypać zmielonym zielem angielskim i zieleniną.
Słowa kluczowe jajka, por, szpinak