KULIS – czyli zakwas z buraków

Jest to nie tylko dodatek do barszczu ale przede wszystkim świetny sposób na sprawdzenie stanu Twoich jelit i przewodu pokarmowego. Poniżej przepis:
Potrawa Napoje
Kuchnia Vege
Liczba porcji 1.5 l

Składniki
  

  • 1,5 l wody gotowanej zimnej
  • 1 kg buraków
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania

1 łyżka wody z kiszonych ogórków, 1 kromka chleba razowego, 1 duża główka czosnku. Buraki pokroić w plastry, ząbki czosnku na ćwiartki; buraki, czosnek, chleb, sól, wodę z ogórków zalać wodą, przykryć talerzykiem i obciążyć talerzyk tak aby cała zawartość kiszonki była zakryta wodą. Kiszenie prowadzić przez 3 dni. Czwartego dnia zlać do butelek. Przechowywać w lodówce. Pić ¼ szklanki rano przed posiłkiem.
Słowa kluczowe kulis, zakwas z buraków