Kulki labneh z jogurtu greckiego

Czas przygotowania 2 d
Potrawa Bez glutenu, Przekąski
Liczba porcji 6

Składniki
  

  • 800 ml jpgurtu greckiego
  • 1 szczypta szczypta
  • 2 łyżki ziół prowansalskich, mięty, papryki
  • 1 szklanka oliwy

Sposób przygotowania

Jogurt przekładamy na gazę i sitko - wstawiamy do miski do której bęzie ściekał płyn (ja uzyłam do tego chusty i formy serowarskiej). Odstawiamy do lodówki na około 2 dni, aż płyn całkowicie spłynie do pojemnika. Jeśli jest potrzeba, w trakcie tych dwóch dni wylewamy płyn (można go też użyć np. do zupy lub sosu).
Po tym czasie mamy dosyć zwarty serek, z którego formujemy niewielkie kulki. Kulki z jogurtu obtaczamy w przyprawach - mięcie, papryce lub ziołach prowansalskich i odstawiamy do wysuszenia na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zalewamy oliwą i wstawiamy do lodówki. Przechowujemy do miesiąca. Wykorzystujemy jako omasta do pieczywa lub jako składnik sałatki lub po prostu jako przekąską. Labneh jest w środku bardzo delikatny i bardzo dobrze się rozsmarowuje.
Słowa kluczowe coś do chleba, labneh, przekąska