Mleko migdałowe z wyciskarki

Szybki i prosty przepis na mleko migdałowe z wyciskarki.
Potrawa Napoje
Kuchnia Vege
Liczba porcji 2 l

Potrzebny sprzęt

  • wyciskarka wolnoobrotowa

Składniki
  

  • 250 g migdałów (wcześniej zblanszowanych)
  • 2 l filtrowanej wody (więcej o filtrowanej wodzie znajdziecie tutaj)
  • ewentualnie syrop z agawy lub miód do dosłodzenia

Wideo

Sposób przygotowania

Migdały blanszujemy w gorącej wodzie przez 30 minut. Następnie dodajemy do wyciskarki na zmianę migdały z filtrowaną wodą aż do wyczerpania składników. Mleko migdałowe przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce, natomiast wiórki z migdałów możemy wykorzystać do wypieków (ciasteczek lub ciast). Jeśli lubimy słodsze mleko możemy je dosłodzić.
Słowa kluczowe mleko migdałowe