Naleśniki bezglutenowe

Potrawa Bez glutenu, Bez laktozy
Kuchnia Vege
Liczba porcji 8 porcji

Składniki
  

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 szt. jajek
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowe, kokosowe itp.)
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

Sposób przygotowania

Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać sól, jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut. Smażyć naleśniki na patelni o nieprzywieralnej powłoce (UWAGA - nie teflonowej!).
Słowa kluczowe mąka bezglutenowa, masło klarowane, mleko roślinne