Pierniczki świąteczne bezglutenowe

Pyszne pierniczki bez glutenu i laktozy
Ciasteczka głównie z kasz a są pyszne i zniknęły w jeden dzień
Potrawa Bez glutenu, Bez laktozy
Kuchnia Vege
Liczba porcji 6 porcji

Składniki
  

  • 1 szklanka mąki gryczanej (możesz zmielić kaszę białą, gryczaną)
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 2 szt. jajek
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka zmielonego kardamonu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka zmielonych goździków
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania

Utrzyj w mikserze olej kokosowy z jajkami. Osobno wymieszaj składniki suche. Połącz je razem w robocie na zwarte ciasto - zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 min. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm i wycinaj pierniczki foremkami. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i piecz pierniczki przez 20 minut w temperaturze 170°C-180°C.
Słowa kluczowe mąka bezglutenowa, olej kokosowy