Placki z mąki żytniej a'la czapati

Zdrowa alternatywa jeśli zabraknie nam pieczywa
Potrawa Zdrowe pieczywo
Kuchnia Vege
Liczba porcji 3 porcje

Składniki
  

  • 1 szkl. mąki żytniej (lub pszennej/orkiszowej razowej)
  • 1 szkl. ciepłej wody 
  • mąka do podsypania 
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżk oliwy extra virgin

Sposób przygotowania

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, robimy wgłębienie i dodajemy ciepłą wodę i oliwę. Ciasto rozrabiamy aż przestanie kleić się do rąk można również użyć robota i wyrabiać ciasto dopóki będzie zwarte i jędrne.
Posypujemy stolnicę mąką, robimy z ciasta wałek jak to kopytek i odkrajamy 10 cm kawałki. Robimy z nich kulki i wałkujemy na grubość 1,5 - 2 mm. Rozgrzewamy patelnię o nieprzywierającej powłoce. Pieczemy placki z obu stron aż do zrumienienia.
Podajemy z masłem ziołowym, klarowanym lub pastą.
 
Słowa kluczowe mąka żytnia, oliwa