Placki z mąki żytniej a'la czapati
Zdrowa alternatywa jeśli zabraknie nam pieczywa
Składniki
- 1 szkl. mąki żytniej (lub pszennej/orkiszowej razowej)
- 1 szkl. ciepłej wody
- mąka do podsypania
- 2 szczypty soli
- 1 łyżk oliwy extra virgin
Sposób przygotowania
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, robimy wgłębienie i dodajemy ciepłą wodę i oliwę. Ciasto rozrabiamy aż przestanie kleić się do rąk można również użyć robota i wyrabiać ciasto dopóki będzie zwarte i jędrne. Posypujemy stolnicę mąką, robimy z ciasta wałek jak to kopytek i odkrajamy 10 cm kawałki. Robimy z nich kulki i wałkujemy na grubość 1,5 - 2 mm. Rozgrzewamy patelnię o nieprzywierającej powłoce. Pieczemy placki z obu stron aż do zrumienienia. Podajemy z masłem ziołowym, klarowanym lub pastą. 




