Sałatka z bobem

Czas przygotowania 15 mins
Potrawa Bez glutenu, Sałatki, Warzywa
Liczba porcji 2

Składniki
  

  • 1/2 szklanki bobu
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1/2 szt. kalarepy
  • 1 garść pistacji
  • 2 kulki labneh miętowego
  • 1 garść mięty
  • 1 łyżka kaparów
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania

Fasolkę szparagową gotujemy przez 5 minut. Przekładamy do wody z lodem. Bób gotujemy 8 minut również przekładamy do wody z lodem, następnie obieramy. Kalarepkę kroimy na półtalarki, które następnie kroimy na pół (jeśli chcemy żeby była bardziej chrupiąca również schładzamy ją w wodzie z kostkami lodu).
Robimy dressing - mieszamy w słoiczku oliwę, musztardę, ocet i kapary, dodajemy sól i pieprz i energicznie potrząsamy słoikiem.
Wszystkie warzywa wyjmujemy z wody i osuszamy. Mieszamy w misce, dodajemy porwaną miętę, posypujemy pistacjami i polewamy dresingiem. Na każdą porcję kładziemy kulkę labneh miętowego - przepis tutaj.
Słowa kluczowe bób, fasolka szparagowa, kalarepa, labneh, pistacje