Sałatka z cieciorką i suszonymi pomidorami

Ta sałatka skradła moje serce. Głównie z powodu suszonych pomidorów, które namiętnie robię co roku w domu i wychodzą rewelacja. Minusem jest to, że ile bym ich nie zrobiła do zimy już ich nie ma... Dla zmniejszenia kaloryczności możecie użyć suszonych pomidorów nie z oliwy tylko po prostu suszonych - tylko musicie je przed przygotowaniem sałatki zalać na moment gorącą wodą, to je trochę "zmiękczy".
Potrawa Bez glutenu, Warzywa
Kuchnia Vege

Składniki
  

  • 1 puszka cieciorki lub tyle samo ugotowanej
  • 1 garść suszonych pomidorów (suchych lub w oliwie - odsączonych)
  • 1 szt. ogórka
  • 100 g sera feta
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z pestek dyni
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta kardamonu mielonego
  • 1 szczypta papryki słodkiej

Sposób przygotowania

Sposób wykonania: mieszamy cieciorkę z pokrojonymi drobniej pomidorami, serem feta, ogórkiem (bez nasion czyt. wodnistej części), pietruszką. Sos: 2 łyżki oliwy z pestek dyni, łyżka octu winnego lub jabłkowego, ząbek czosnku, sól, pieprz, szczypta kardamonu w proszku, szczypta papryki słodkiej w proszku. Polać sosem z w/w składników roztartych w moździerzu. Smacznego
Słowa kluczowe cieciorka, feta, kardamon, ogórek, suszone pomidory