Sałatka z owoców morza i warzyw z pikantnym sosem sojowym

Można użyć gotowej mieszanki owoców morza ale lepiej sprawdzą się np. same krewetki.
Czas przygotowania 35 mins
Potrawa Owoce morza, Warzywa
Kuchnia Śródziemnomorska
Liczba porcji 4 porcje

Składniki
  

Składniki sałatki z owoców morza i warzyw:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 100 g fasolki szparagowej, oczyszczonej
  • 1 szt. bakłażana, pokrojonego w kostkę
  • 1 szt. papryki czerwonej, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona w cienkie paski
  • 1 szt. papryki żółtej, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona w cienkie paski
  • 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
  • 1 łyżk natki pietruszki, drobno posiekanej 
  • 200 g krewetek,  obranych i oczyszczonych
  • 150 g pierścieni kalmarów, umytych
  • 125 g gotowanego mięsa z małży
  • 0,5 szt. sok z cytryny
  • sól i pieprz

Składniki na pikantny sałatkowy sos sojowy:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szt. czerwonej papryczki chili, posiekanej
  • 1/2 szt. ząbka czosnku wyciśnitego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Zagotuj wodę w 3-litrowym naczyniu iCook i przez 1–2 minuty gotuj fasolkę szparagową, aż zmięknie. Odcedź i zahartuj w zimnej wodzie.
    Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni lub w naczyniu iCook na średnim ogniu.
    Duś krewetki, pierścienie kalmarów i bakłażana z przyprawami przez 3–4 minuty, co pewien czas obracając i mieszając składniki.
    Na minutę przed końcem gotowania dodaj mięso z małży, aby je podgrzać. Zdejmij naczynie z ognia, a składniki przełóż do misy.
    Dodaj paprykę, fasolkę i wymieszaj. Skrop pozostałą oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz przypraw do smaku.
    Nałóż do miseczek i udekoruj siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Podawaj natychmiast, w towarzystwie pikantnego sałatkowego sosu sojowego.
    Uwaga: owoce morza można zastąpić kurczakiem. Jeśli zostaną resztki sałatki, przełóż je do misy ze stali nierdzewnej iCook. Gdy goście się najedzą, możesz z łatwością szczelnie zamknąć misę pokrywką.
    Aby sałatka zyskała wyjątkowy smak, wypróbuj pikantny sałatkowy sos sojowy.
  • Przygotowanie sosu:
    Połącz wszystkie składniki w misie iCook.
    Mieszaj stopniowo, w razie potrzeby dodając sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Pobierz przepis w formacie PDF ePub
Słowa kluczowe bakłażan, chili, fasolka szparagowa, owoce morza, sos sojowy