Pasta al forno z ricottą i domowym sosem pomidorowym

To proste do przygotowania danie przypomina lasagnę, czyli typowo włoskie danie. Resztki można bez problemu przechowywać w lodówce i zjeść następnego dnia.
Potrawa Warzywa
Kuchnia Śródziemnomorska
Liczba porcji 6 porcji

Składniki
  

  • 750 g makaronu fusilli (świderki)
  • 1 szt. białej cebuli, drobno posiekana
  • 1 szt. suszonej papryczki chili, drobno posiekanej
  • 2 szt. ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę
  • 2 szt. pomidorów pokrojonych w kostkę w puszce, (2 x 400 g)
  • posiekane listki bazylii
  • 200 g sera ricotta
  • 50 g tartego parmezanu
  • 100 g tartej mozzarelli
  • Oliwa z oliwek Extra Virgin
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Nagrzać piekarnik do 200°C i w dużym garnku iCook zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzuć makaron i gotuj go około 3–4 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
    Wlej nieco oliwy z oliwek na patelnię nieprzywierającą iCook i podsmaż na niej cebulę, czosnek i chili na małym lub średnim ogniu. Smaż przez 5–10 minut lub aż cebula zmięknie.
    Dodaj pomidory i gotuj sos na wolnym ogniu przez 5–10 minut. Zdejmij sos z ognia, a następnie dodaj ricottę i parmezan. Dopraw solą i pieprzem.
    Duże, prostokątne naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Na spód naczynia nałóż warstwę sosu, a następnie warstwę makaronu.
    Przełóż do naczynia cały sos i makaron, układając warstwy na przemian.
    Wierzch posyp tartą mozzarellą. Piecz przez 15 minut lub aż ser stanie się złotobrązowy.
Słowa kluczowe makaron durum, suszone pomidory