Sałatka z pęczakiem, dynią i szpinakiem

Potrawa Bez laktozy, Sałatki, Warzywa
Liczba porcji 3

Składniki
  

  • 0,5 kg dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryka, rozmaryn
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 70-100 g kaszy pęczak
  • 2 garście szpinaku
  • 60 g sera feta
  • 1 łyżeczka ocet balsamiczny zagęszczony

Sposób przygotowania

Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę, nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Przypraw dynię solą i pieprzem oraz papryką w proszku i rozmarynem, dodać łyżkę oliwy. Piec na papierze do pieczenia około 10 minut, następnie dodać orzechy i piec kolejne 10' . W między czasie ugotować pęczak ze szczyptą soli. Następnie wymieszać kaszę z dynią i orzechami - przełożyć do salaterki na umyty, świeży szpinak, dodać pokruszoną fetę i skropić zagęszczonym octem balsamicznym lub winegretem z odrobiną syropu klonowego lub miodu.
Przepis bazowy ze strony.
my pominęliśmy miód
Słowa kluczowe dynia, pęczak, sałatka, szpinak