Spring rollsy z sosem orzechowym

Czas przygotowania 30 mins
Potrawa Bez glutenu, Bez laktozy, Przekąski, Warzywa

Składniki
  

  • 2 garście mieszanki sałat
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 szt. czerwonej cebuli
  • 1 szt. marchewki
  • 1 szt. ogórka
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 1 szt. tofu marynowanego
  • 1 szkl. kapusty czerwonej - poszatkowanej
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

Marchewkę i ogórek kroimy w słupki. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka i marynujemy w sosie sojowym. Jeśli nie lubimy ostrości cebuli możemy pominąć ten składnik. Tofu kroimy w słupki. Mieszamy składniki sosu: masło orzechowe, sos chili, sos ostrygowy, sok z cytryny, imbir. Gotujemy makaron ryżowy wg instrukcji na opakowaniu. Papier wyżowy namaczamy w ciepłej wodzie przez kilka sekund. Nakładamy stopniowo składniki: po dwa, trzy składniki - raz rolujemy, dodajemy kolejny składnik rolujemy i na końcu zawijamy do końca. Robimy tak, aż do skończenia składników. Podajemy z sosem.
Słowa kluczowe przekąski