Syrop z kwiatów czarnego bzu

Bardzo łatwy do przygotowania i świetny na wszelkiego rodzaju infekcje. Warto mieć go pod ręką w przypadku kataru i kaszlu. Czarny bez działa antywirusowo, wzmacniająco i wykrztuśnie.
Potrawa Bez laktozy, Napoje
Kuchnia Vege
Liczba porcji 2 l

Składniki
  

  • 35 kwiatostanów bzu czarnego (zbieraj w suchy, słoneczny dzień)
  • 0,3 kg cukru (może być trzcinowy)
  • 1,3 l wody
  • 3 szt. cytryn (bez skórki, pokrojone)

Sposób przygotowania

Z wody i cukru robimy syrop. Odstawiamy do wystudzenia. Kwiatów bzu absolutnie nie myjemy - przekładamy do naczynia, dodajemy cytrynę i wystudzony syrop. Odstawiamy na 48 h. Po tym czasie przelewamy do butelek i wstawiamy do lodówki lub pasteryzujemy około 8-10 min jeśli chcemy zachować syrop na dłużej.
Im więcej kwiatostanów tym intensywniejszy smak syropu. Syrop rozcieńczamy z wodą i podajemy do picia lub dajemy na łyżeczce jako klasyczny syrop.
Słowa kluczowe czarny bez