Syrop z mniszka
Składniki
- 200-250 szt. kwiatów mlecza
- 1 szt. cytryny
- 1 l wody
- 0,75 dkg cukru lub cukru trzcinowego
Sposób przygotowania
Kwiaty zostawiamy na kilka godzin, żeby pozbyć się robaczków. Następnie zalewamy wodą, ugniatamy lekko żeby były zanurzone i dodajemy cytrynę (pokrojoną i wyszorowaną) gotujemy jakieś 10-15 minut. Odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Na następny dzień odcedzamy z kwiatów a do płynu wsypujemy cukier. Gotujemy aż do konsystencji bardziej syropu. Płyn będzie się lekko pienił. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do gór dnem (przykrywamy ściereczką aż du wystudzenia). Pamiętajcie, że przed przelaniem konsystencja nie będzie bardzo gęsta, będzie bardziej lejąca - w syrop zamieni się po wystudzeniu. Można dodawać do herbaty lub do pieczywa. 




