Syrop z mniszka

Potrawa Napoje
Kuchnia Vege
Liczba porcji 4 małe słoiki

Składniki
  

  • 200-250 szt. kwiatów mlecza
  • 1 szt. cytryny
  • 1 l wody
  • 0,75 dkg cukru lub cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

Kwiaty zostawiamy na kilka godzin, żeby pozbyć się robaczków. Następnie zalewamy wodą, ugniatamy lekko żeby były zanurzone i dodajemy cytrynę (pokrojoną i wyszorowaną) gotujemy jakieś 10-15 minut. Odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Na następny dzień odcedzamy z kwiatów a do płynu wsypujemy cukier. Gotujemy aż do konsystencji bardziej syropu. Płyn będzie się lekko pienił. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do gór dnem (przykrywamy ściereczką aż du wystudzenia). Pamiętajcie, że przed przelaniem konsystencja nie będzie bardzo gęsta, będzie bardziej lejąca - w syrop zamieni się po wystudzeniu.
Można dodawać do herbaty lub do pieczywa.
 
Słowa kluczowe mlecz, mnieszek lekarski