Warzywa z dipem z fasoli

Przepis dla jednej osoby
Potrawa Bez laktozy, Warzywa
Kuchnia Vege
Liczba porcji 1 porcja

Składniki
  

  • 0,5 puszki cieciorki lub białej fasoli
  • 80 g ogórka
  • 1/3 ząbka czosnku
  • 25 g cykorii
  • 50 g papryki
  • 5 ml oliwy extra virgin
  • 5 ml sosu sojowego

Sposób przygotowania

Fasolę przecedź i opłucz. Czosnek oczyścić i przecisnąć przez praskę. Ziarna fasoli zmiksować z czosnkiem, oliwą i sosem sojowym. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Przygotować warzywa: paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Ogórka umyć i pokroić w plastry. Cykorię umyć i rozdzielić na pojedyncze liście.
Gotowy humus przełożyć do miseczki. Humus podawać z warzywami.
Photo by Regina Barker on Unsplash
Słowa kluczowe cieciorka, oliwa