Zapiekanka z cukinii

Pycha zapiekanka z cukinia, wychodzi coś a'la tarta ale bez ciasta pod spodem - tylko CUKINIA! Przepis świetny koniecznie spróbujcie. I jest to idealny sposób jeśli latem obrodzi nam właśnie to warzywo.
Potrawa Warzywa
Kuchnia Vege

Składniki
  

  • 1 szt. dużej cukinii około 700 g
  • 1 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy extra virgin

Sposób przygotowania

Cukinie podzielić na ćwiartki - wyjąć pestki z grubsza, nie szczegółowo i zetrzeć na tarce razem z obraną cebulą. Jeżeli skórka jest bardzo gruba obieramy ją. Doprawiamy solą i zostawiamy na sitku na 20 min., później odsączamy z nadmiaru soku.
Mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, bułką, jajkami, parmezanem i oliwą + sól, pieprz. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190 stopni C piekarnika na blaszce wyłożonej pergaminem na około 35-40 min do zrumienienia.
Słowa kluczowe cukinia, oliwa, warzywa