Zupa z pokrzywy
Brzmi niezbyt zachęcająco ale w smaku naprawdę jest niezła.
Składniki
- 2 garści młodej pokrzywy
- 0,5 szt. pora
- 1 mała cebula
- 3 szt. ziemniaków
- 1 szt. marchewki
- 1 szt. pietruszki
- 1/4 szt. selera
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego w oliwie
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 3 l wody
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Warzywa drobno kroimy i podsmażamy lekko na oliwie, zaczynając od cebuli i pora, dokładamy inne warzywa. Zalewamy wrzącą wodą, dodając liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 30 minut. Dokładamy drobno poszatkowaną pokrzywę i czosnek niedźwiedzi. Gotujemy jeszcze kilka minut. Można podawać ze śmietaną.