
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej lub orkiszowej
- 0,5 kg mąki żytniej lub żytnia + mieszanki różnych mąk
- 1 szkl. otrąb (pszenne + żytnie)
- 0,75 szkl. słonecznika łuskanego + pestek dyni
- 0,75 szkl. siemienia lnianego
- 1 szkl. płatków (owsiane + żytnie + pszenne)
- 3 łyżeczki soli
- 1,5 l przegotowanej ciepłej wody (trochę więcej ile ciasto przyjmie aby nie było za gęste)
- 120 ml Zakwas
Przygotowanie:
Na kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowań wyjąć zakwas z lodówki i otworzyć słoik. Suche składniki wymieszać łyżką drewnianą, dodać sól, wodę i zakwas.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Odstawić w naczyniu w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2h.
Dwie formy keksowe średniej wielkości natłuścić.
Ze zrobionego ciasta odłożyć do słoika 5 łyżek na zakwas. Napełnić formy do 2/3 wysokości(masło i bułka tarta na dno), powierzchnię wyrównać łyżką namoczoną w wodzie. Teraz pozostawić foremki z ciastem do podwojenia wysokości. Można zostawić na noc. Piec w nagrzanym piekarniku (180-200C) przez 1h 20 min. Co pół godziny pomalować pędzelkiem ciasto oliwą. Z foremek wyjąć gorący chlebek! (aby nie zwilgotniał) Zakwas przechowywać w lodówce. Po wymieszaniu i odłożeniu zakwasu, do ciasta można dodać rodzynki, śliwkę suszoną (pokrojoną), orzechy, jabłka lub ostro paprykę, cebulę Smacznego! Zakwas – najważniejszy składnik, który decyduje o tym czy chleb nam wyjdzie czy nie. Pierwszy zakwas robimy 4-5 dni przed pieczeniem chleba: jeśli mamy zakwas na żurek warto go użyć – do zakwasu na żurek 1 szkl. dodać 1 łyżkę ciepłej wody 30-35 stopni Celsjusza + 1 łyżkę mąki żytniej razowej, dokarmiać co 8 h w tej samej proporcji – mąka + woda. Po 5 dniach zakwas jest gotowy, wkładamy do lodówki, żeby się nie przekwasił.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Odstawić w naczyniu w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2h.
Dwie formy keksowe średniej wielkości natłuścić.
Ze zrobionego ciasta odłożyć do słoika 5 łyżek na zakwas. Napełnić formy do 2/3 wysokości(masło i bułka tarta na dno), powierzchnię wyrównać łyżką namoczoną w wodzie. Teraz pozostawić foremki z ciastem do podwojenia wysokości. Można zostawić na noc. Piec w nagrzanym piekarniku (180-200C) przez 1h 20 min. Co pół godziny pomalować pędzelkiem ciasto oliwą. Z foremek wyjąć gorący chlebek! (aby nie zwilgotniał) Zakwas przechowywać w lodówce. Po wymieszaniu i odłożeniu zakwasu, do ciasta można dodać rodzynki, śliwkę suszoną (pokrojoną), orzechy, jabłka lub ostro paprykę, cebulę Smacznego! Zakwas – najważniejszy składnik, który decyduje o tym czy chleb nam wyjdzie czy nie. Pierwszy zakwas robimy 4-5 dni przed pieczeniem chleba: jeśli mamy zakwas na żurek warto go użyć – do zakwasu na żurek 1 szkl. dodać 1 łyżkę ciepłej wody 30-35 stopni Celsjusza + 1 łyżkę mąki żytniej razowej, dokarmiać co 8 h w tej samej proporcji – mąka + woda. Po 5 dniach zakwas jest gotowy, wkładamy do lodówki, żeby się nie przekwasił.