
To pyszne curry wegetariańskie jest świetną alternatywą dla mięsnego posiłku. Przygotujesz je szybko a efekt Cię zaskoczy!
Składniki:
- 1 szklanka dyni
- 1 szklanka kalafiora
- 0,5 szklanki fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 0,5 puszki/słoika ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g ryżu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- pietruszka/kolendra
- ziarna do posypania
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę. Do garnka (najlepiej takiego, w któym można od razu gotować na parze) wlawamy oliwę, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Po chwili dorzucamy dynię i przyprawę curry. Dodajemy kalafior (różyczki), fasolkę, sos sojowy i dodajemy trochę wody żeby wytworzyła się para. Do naczynka ze stali nierdzewnej dajemy namoczony ryż, zalewamy wodą (1cm nad ryż) i kurkumę z solą. Ryż kładziemy na kratce do gotowania na parze. Wszystko zamykamy i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy do curry ciecierzycę i wlewamy mleczko kokosowe – zagotowujemy. Podajemy z ryżem, posypane pietruszką lub kolendrą i posypane ziarnami lub nerkowcami (najlepiej prażonymi). Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj jeszcze papryczkę chili.