Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o ostatnich wpisach z bloga i nowych przepisach.
The form you have selected does not exist.
Czosnek niedźwiedzi w oliwie i pesto z czosnku
Świetny sposób na konserwację nietrwałych liści czosnku, może być przechowywane lodówce nawet rok. Świetne jako dodatek do zup, sosów nadająca im "czosnkowy" aromat.
Składniki:
500 g liści czosnku niedźwiedziego
300mloliwy z oliwek extra virgin tłoczona na zimno
30gsól
50mloctu jabłkowego
Przygotowanie:
Czosnek niedźwiedzi drobniej kroimy, wrzucamy do naczynia wsypujemy sól, ocet i oliwę i lekko ugniatamy. Przekładamy do wyparzonych słoików, jeżeli trzeba zalewamy z wierzchu oliwą, żeby nic nie wystawało.Pesto przygotowuje się tak samo tylko czosnek się blenduje. Przechowujemy w lodówce.