
Rewelacyjne kotleciki jako alternatywa dla mięcha. Świetny sposób na wykorzystanie kalafiora, jeśli został nam z obiadu albo niechcący nam się rozgotował. Typowe danie wegetariańskie. Można z nich zrobić vege burgery. Kotleciki można też upiec w piekarniku, nie trzeba ich obsmażać na patelni.
Składniki:
- 1/3 szt. kalafiora
- 1 szt. pora
- 1 szt. ząbka czosnku
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 szt. jajek
- 0,5 pęczka koperku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 0,5 łyżeczki curry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kalafiora i pokrojonego na 3 części pora (ja dodałam również kawałek kopru włoskiego) – gotujemy. Ja gotuję w garnku, który wymaga mikroskopijnej ilości wody, dzięki czemu aromat warzyw pozostaje w warzywach i są one smaczniejsze. Kaszę gotujemy 15-20 min., przelewając ją wcześniej wrzątkiem i płucząć kilkukrotnie. Kiedy warzywa są ugotowane miksujemy je z kaszą na, niekoniecznie jednolitą masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i przyprawy. Masa musi być dobrze przyprawiona. Dodajemy jajka i 2 łyżki bułki tartej. Mokrą dłonią formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni na zloty kolor. Pyszne na zimno i na ciepło.