
Pyszna przystawka, z którą można eksperymentować również z innymi warzywami
Składniki:
- 3 szt. liści szpinaku (głównie dla koloru)
- 300 g porów
- 15 g masła
- 3 szt. jajek
- 75 ml śmietany
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Sos vinaigrette
- 45 ml octu jabłkowego lub winnego (3 łyżki stołowe)
- 30 ml oliwy z oliwek 2 łyżki stołowe
- 45 ml oliwy z pestek winogron (lub innego o łagodnym smaku)
- 1 szt. szalotki (drobno posiekanej)
- 15 g posiekanych ziół (szczypiorek, koperek)
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki sosu vinaigrette.
Umyć szpinak i pory. W litrowym garnku rozgrzać masło, dodać szpinak, pory i 3 łyżki wody. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 30 minut.
Ugnieść warzywa na gładką masę i gotować na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
W miseczce wymieszać śmietanę, jajka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Dodać puree z porów i wymieszać.
Małe naczynka wysmarować masłem i napełnić masą porową. W garnku do gotowania na parze lub woku z sitkiem nalać wodę i zagotować ją. Gotować przez 15 minut.
Podawać z sosem vinaigrette. Posypać zmielonym zielem angielskim i zieleniną.