Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o ostatnich wpisach z bloga i nowych przepisach.
The form you have selected does not exist.
KULIS – czyli zakwas z buraków
Jest to nie tylko dodatek do barszczu ale przede wszystkim świetny sposób na sprawdzenie stanu Twoich jelit i przewodu pokarmowego. Poniżej przepis:
Składniki:
1,5lwody gotowanej zimnej
1kgburaków
1łyżkasoli
Przygotowanie:
1 łyżka wody z kiszonych ogórków, 1 kromka chleba razowego, 1 duża główka czosnku. Buraki pokroić w plastry, ząbki czosnku na ćwiartki; buraki, czosnek, chleb, sól, wodę z ogórków zalać wodą, przykryć talerzykiem i obciążyć talerzyk tak aby cała zawartość kiszonki była zakryta wodą. Kiszenie prowadzić przez 3 dni. Czwartego dnia zlać do butelek. Przechowywać w lodówce. Pić ¼ szklanki rano przed posiłkiem.