
Składniki:
- 800 ml jogurtu greckiego
- 1 szczypta szczypta
- 2 łyżki ziół prowansalskich, mięty, papryki
- 1 szklanka oliwy
Przygotowanie:
Jogurt przekładamy na gazę i sitko – wstawiamy do miski do której bęzie ściekał płyn (ja uzyłam do tego chusty i formy serowarskiej). Odstawiamy do lodówki na około 2 dni, aż płyn całkowicie spłynie do pojemnika. Jeśli jest potrzeba, w trakcie tych dwóch dni wylewamy płyn (można go też użyć np. do zupy lub sosu).
Po tym czasie mamy dosyć zwarty serek, z którego formujemy niewielkie kulki. Kulki z jogurtu obtaczamy w przyprawach – mięcie, papryce lub ziołach prowansalskich i odstawiamy do wysuszenia na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zalewamy oliwą i wstawiamy do lodówki. Przechowujemy do miesiąca. Wykorzystujemy jako omasta do pieczywa lub jako składnik sałatki lub po prostu jako przekąską. Labneh jest w środku bardzo delikatny i bardzo dobrze się rozsmarowuje.
Zobacz przepis na Sałatkę z bobem i fasolką szparagową oraz julkami labneh.