
Masło klarowane ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest pozbawione białka, które znajduje się w maśle – jest to czysty tłuszcz, dlatego ma bardzo wysoką temperaturę palenia. Do tego ma wspaniały orzechowy posmak. Pycha
Składniki:
- 4 kostki masła
Przygotowanie:
- 4 kostki masła świeżego (nie solonego) z kwaśnej śmietany może być dobrej klasy masło extra. Masło pokroić w drobniutkie kawałeczki włożyć do garnka w którym będziemy masło topili. Następnie topić masło na bardzo małym ogniu ok. 45 min do godziny. W trakcie topienia ściągać gromadzące się na powierzchni białko (szum).W trakcie topienia masła musi w 100% odparować woda. W trakcie odparowywania wody będzie słychać delikatny szum. Czy woda odparowała w 100% i masło jest gotowe sprawdzamy w następujący sposób: do masła dajemy 1 kroplę wody jeśli usłyszymy taki sam dźwięk jak byśmy wlali 1 kroplę wody na rozgrzany blat kuchni to masło jest gotowe i dłużej nie trzeba go już topić. Po prostu jak masło jest gotowe przestaje szumieć.Dalej przygotowujemy wyparzony słoik lub naczynie kamienne i przecedzamy masło przez ściereczkę lnianą lub bawełnianą lub przez papierowy filtr do kawy, zakręcamy pokrywką. Masło ma bardzo duży okres przydatności do spożycia. Masła nie trzymamy w lodówce, tylko w ciemnym naczyniu, zakręcone lub przykryte (żeby się nie utleniało) do codziennego użycia przekładamy masło do małego pojemnika, bo często zapominamy zakrywać. Tak przyrządzone masło używamy do duszenia warzyw, pieczenia, jako dodatek smakowy do potraw, można na nim ugotować zupę warzywną, do kanapek.