
To proste do przygotowania danie przypomina lasagnę, czyli typowo włoskie danie. Resztki można bez problemu przechowywać w lodówce i zjeść następnego dnia.
Składniki:
- 750 g makaronu fusilli (świderki)
- 1 szt. białej cebuli, drobno posiekana
- 1 szt. suszonej papryczki chili, drobno posiekanej
- 2 szt. ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę
- 2 szt. pomidorów pokrojonych w kostkę w puszce, (2 x 400 g)
- posiekane listki bazylii
- 200 g sera ricotta
- 50 g tartego parmezanu
- 100 g tartej mozzarelli
- Oliwa z oliwek Extra Virgin
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 200°C i w dużym garnku iCook zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzuć makaron i gotuj go około 3–4 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedź i odstaw.Wlej nieco oliwy z oliwek na patelnię nieprzywierającą iCook i podsmaż na niej cebulę, czosnek i chili na małym lub średnim ogniu. Smaż przez 5–10 minut lub aż cebula zmięknie.Dodaj pomidory i gotuj sos na wolnym ogniu przez 5–10 minut. Zdejmij sos z ognia, a następnie dodaj ricottę i parmezan. Dopraw solą i pieprzem.Duże, prostokątne naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Na spód naczynia nałóż warstwę sosu, a następnie warstwę makaronu.Przełóż do naczynia cały sos i makaron, układając warstwy na przemian.Wierzch posyp tartą mozzarellą. Piecz przez 15 minut lub aż ser stanie się złotobrązowy.