
Pyszne pierniczki bez glutenu i laktozyCiasteczka głównie z kasz a są pyszne i zniknęły w jeden dzień
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej (możesz zmielić kaszę białą, gryczaną)
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 2 szt. jajek
- 3 łyżki cynamonu
- 1 łyżka zmielonego kardamonu
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka zmielonych goździków
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Utrzyj w mikserze olej kokosowy z jajkami. Osobno wymieszaj składniki suche. Połącz je razem w robocie na zwarte ciasto – zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 min. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm i wycinaj pierniczki foremkami. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i piecz pierniczki przez 20 minut w temperaturze 170°C-180°C.