Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o ostatnich wpisach z bloga i nowych przepisach.
The form you have selected does not exist.
Placki z mąki żytniej a’la czapati
Zdrowa alternatywa jeśli zabraknie nam pieczywa
Składniki:
1szkl.mąki żytniej (lub pszennej/orkiszowej razowej)
1szkl.ciepłej wody
mąka do podsypania
2szczyptysoli
1łyżkoliwy extra virgin
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, robimy wgłębienie i dodajemy ciepłą wodę i oliwę. Ciasto rozrabiamy aż przestanie kleić się do rąk można również użyć robota i wyrabiać ciasto dopóki będzie zwarte i jędrne.Posypujemy stolnicę mąką, robimy z ciasta wałek jak to kopytek i odkrajamy 10 cm kawałki. Robimy z nich kulki i wałkujemy na grubość 1,5 – 2 mm. Rozgrzewamy patelnię o nieprzywierającej powłoce. Pieczemy placki z obu stron aż do zrumienienia.Podajemy z masłem ziołowym, klarowanym lub pastą.