
Ta sałatka skradła moje serce. Głównie z powodu suszonych pomidorów, które namiętnie robię co roku w domu i wychodzą rewelacja. Minusem jest to, że ile bym ich nie zrobiła do zimy już ich nie ma… Dla zmniejszenia kaloryczności możecie użyć suszonych pomidorów nie z oliwy tylko po prostu suszonych – tylko musicie je przed przygotowaniem sałatki zalać na moment gorącą wodą, to je trochę "zmiękczy".
Składniki:
- 1 puszka cieciorki lub tyle samo ugotowanej
- 1 garść suszonych pomidorów (suchych lub w oliwie – odsączonych)
- 1 szt. ogórka
- 100 g sera feta
- 1 garść natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z pestek dyni
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta kardamonu mielonego
- 1 szczypta papryki słodkiej
Przygotowanie:
Sposób wykonania: mieszamy cieciorkę z pokrojonymi drobniej pomidorami, serem feta, ogórkiem (bez nasion czyt. wodnistej części), pietruszką. Sos: 2 łyżki oliwy z pestek dyni, łyżka octu winnego lub jabłkowego, ząbek czosnku, sól, pieprz, szczypta kardamonu w proszku, szczypta papryki słodkiej w proszku. Polać sosem z w/w składników roztartych w moździerzu. Smacznego