
Można użyć gotowej mieszanki owoców morza ale lepiej sprawdzą się np. same krewetki.
Składniki:
Składniki sałatki z owoców morza i warzyw:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 100 g fasolki szparagowej, oczyszczonej
- 1 szt. bakłażana, pokrojonego w kostkę
- 1 szt. papryki czerwonej, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona w cienkie paski
- 1 szt. papryki żółtej, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona w cienkie paski
- 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
- 1 łyżk natki pietruszki, drobno posiekanej
- 200 g krewetek, obranych i oczyszczonych
- 150 g pierścieni kalmarów, umytych
- 125 g gotowanego mięsa z małży
- 0,5 szt. sok z cytryny
- sól i pieprz
Składniki na pikantny sałatkowy sos sojowy:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 szt. czerwonej papryczki chili, posiekanej
- 1/2 szt. ząbka czosnku wyciśnitego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę w 3-litrowym naczyniu iCook i przez 1–2 minuty gotuj fasolkę szparagową, aż zmięknie. Odcedź i zahartuj w zimnej wodzie.Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni lub w naczyniu iCook na średnim ogniu.Duś krewetki, pierścienie kalmarów i bakłażana z przyprawami przez 3–4 minuty, co pewien czas obracając i mieszając składniki.Na minutę przed końcem gotowania dodaj mięso z małży, aby je podgrzać. Zdejmij naczynie z ognia, a składniki przełóż do misy.Dodaj paprykę, fasolkę i wymieszaj. Skrop pozostałą oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz przypraw do smaku.Nałóż do miseczek i udekoruj siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Podawaj natychmiast, w towarzystwie pikantnego sałatkowego sosu sojowego.Uwaga: owoce morza można zastąpić kurczakiem. Jeśli zostaną resztki sałatki, przełóż je do misy ze stali nierdzewnej iCook. Gdy goście się najedzą, możesz z łatwością szczelnie zamknąć misę pokrywką.Aby sałatka zyskała wyjątkowy smak, wypróbuj pikantny sałatkowy sos sojowy.